Bitcoin en Belasting? De waarde van uw digitale munten!

Nederlandse Bitcoin bezitters hebben de afgelopen maanden/jaren flinke winsten behaald. Dit is bij de Belastingdienst niet onopgemerkt gebleven, sterker nog, zij willen graag letterlijk “meepikken” van deze winsten.

Maar hoe gaat de Belastingdienst nu om met de waarde van uw crypto valuta?

Nederlanders moeten elk jaar hun vermogen opgeven en daar horen cryptocurrencies inmiddels ook bij. De Belastingdienst ziet uw crypto valuta zoals Bitcoins, Ethers, Decred, Lisk etc. en alle andere digitale munten als Box 3 ‘overige bezittingen’.

De waarde van je cryptocurrencies wordt gezien als onderdeel van je totale vermogen. Als dat meer is dan de belastingvrije drempel, dan dient dit aangegeven te worden in je aangifte. Het is van belang om in de aangifte 2017 de waarde van je crypto valuta per 1 januari 2017 op te geven (dan valt het voor 2017 nog mee, immers op die datum was Bitcoin beneden de € 1000,-).

De mensen die na 1 januari cryptocurrencies hebben gekocht, hoeven deze digitale munten nog niet op te geven bij hun inkomstenbelasting over 2017.

Hoe gaat de Belastingdienst nu controleren of u bezitter bent van Crypto Valuta?

Deze vraag blijft onbeantwoord, de medewerker van de Belastingdienst wilt hier geen antwoord op geven. Waarschijnlijk zullen zij de sporen gaan volgen die u vanuit een exchange achterlaat, het gaat te ver om hier nu te dieper op in te gaan. U kunt er vanuit gaan dat de kans aanwezig is dat ze een deel van uw digitale munten kunnen vaststellen, zeker als u werkt met Exchanges of online wallet.

Wat gebeurt er als ik mijn crypto valuta’s niet opgeef?

Mijn advies is om hier 2x over na te denken, ik ga u niet vertellen of u wel of niet de waarde moet gaan opgeven. Deze keuze mag u zelf maken. De risico’s van het niet opgeven kunnen aanzienlijk zijn. Het begint al bij fikse boetes en naheffingen op het moment dat de Belastingdienst er achterkomt. Maar het grootste risico is: hoe gaat u toekomstige uitbetalingen verantwoorden? Stel dat de Bitcoin doorstijgt naar 100.000euro en u op een toekomstig moment bijv. 20% van uw BTC gaat uitbetalen, als u dan 5 BTC bezit krijgt u 100.000euro bijgeschreven op uw nederlandse betaalrekening. Hoe gaat u de oorsprong van dit bedrag verdedigen, in het ergste scenario wordt u verdacht van witwassen of bijv. drugshandel via het DarkWeb.

Voor meer gespecialiseerd advies inzake dit onderwerp of u wilt graag uw crypto vermogen laten waarderen verwijs ik u graag naar Administratie- en Advieskantoor FL-Advies BV. (tel.: 0773662124) Ikzelf ben daar werkzaam als Belasting adviseur / Blockchain adviseur.

Bitcoin en Belasting

 

 

 

 

 

Maikel Maessen

Redacteur CryptoNova.net | Blockchain Adviseur Actief sinds 2013

Eén gedachte over “Bitcoin en Belasting? De waarde van uw digitale munten!

  • Vreemd,de AFM ziet bitcoin niet als valuta. Je geeft de waarde van monopolie geld oud toch ook niet op? Het is geen asset als you of kunst. Ik begrijp de SSDstelling vzzn die 100k wel, maar dat is resultaat uit hobby,pas die 100k in euro is staat bezit in box 3. Ik wil daar de jurisprudentie tot wel eens afwachten.

Reacties zijn gesloten.