Bitcoins worden een wettig betaalmiddel in Japan

Japan heeft een nieuwe wet die Bitcoins als wettig betaalmiddel zal maken. Bedrijven hopen dan de handel in deze nieuwe munt toeneemt, echter, indien je gaat werken met deze munt moet je aan een lange lijst van regelgeving voldoen. Dit is om ervoor te zorgen dat de ‘coins’ niet worden gebruikt voor criminele activiteiten. Onder deze regelgeving is een bedrijf verplicht om bijv. minimaal $ 100.000 aan te houden in een “reserve” valuta (USD), regelmatig verslag geven aan de overheid over hun activiteiten en ze ondergaan routine matig externe audits door het Japanse National Tax Agency.

Japanse bedrijven die bitcoins willen gaan gebruiken moeten voor ongeveer $ 300.000 in Bitcoins aankopen en aanhouden en er is geen garantie dat ze een vergunning krijgen, zelfs als ze zich houden aan de door de overheid opgestelde regels. Deze strenge regelgeving voorkomt dat iedereen (en ook fraudeurs) zomaar een Bitcoin bedrijf kunnen starten.

Critici van deze wet beweren dat mede door deze regels kleinere bedrijven gedwongen worden om Bitcoins te gebruiken buiten het legale circuit om. De wet is vergelijkbaar met die van BitLicense in de staat New York, waarmee ze geprobeerd hebben om Bitcoin aankopen mee op te sporen en in kaart te brengen, door deze wet werd het verplicht om een licentie aan te vragen voor als je coins wilt aan of verkopen. Helaas veroorzaakte dit dat tientallen Bitcoin startups gedwongen moesten sluiten.

Ondanks zijn reputatie voor futuristische technologie, heeft Japan altijd het hoofd koel gehouden met Bitcoins en soortgelijke cryptocurrencies. In de naweeën van het Mt. Gox faillissement is er in 2014 een wet aangenomen die het voor Japanse banken verbiedt om te handelen in Bitcoins, deze wet verbiedt het gebruik van cryptogeld’s bij particuliere burgers weer niet.

Japan zal hiermee een van de eerste (waarschijnlijk het eerste) land in de wereld worden waar Bitcoins een wettig en erkend betaalmiddel is.

Maikel Maessen

Redacteur CryptoNova.net | Blockchain Adviseur Actief sinds 2013