Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Een Initial Coin Offering (ICO) is een veelvoorkomende term bij crowdfunding projecten in de fintech en blockchain industrie. Het komt er op neer dat mensen kunnen investeren in een nieuw project van bedrijf/groep, in ruil hiervoor ontvangen zij een aantal munten/tokens van dat bedrijf. In beginsel zijn deze tokens niets waard maar deze kunnen zodra het project live gaat in waarde toenemen.

Een ICO is eigenlijk precies hetzelfde als een IPO (Initial Public Offering) op de beurs, maar dan niet met aandelen maar met coin, alleen bij ICO krijg je geen aandeel in het bedrijf en geen zeggenschap.

Waarom zou ik meedoen aan een ICO?

Dit is sterk afhankelijk van het project, de onderneming en de ICO-structuur. Wanneer je gelooft in de onderneming en het project en daar toekomst in ziet, dan kun je het bedrag dat je bereid bent om te verliezen investeren in de betreffende ICO tokens. Je helpt het bedrijf daarmee met het bijelkaar krijgen van de financiering die nodig is voor het project. Mocht het project slagen zullen de tokens in waarde stijgen en kun je ze vaak met veel winst verkopen op een exchange.

In de meeste gevallen ligt de prijs van een crypto-token bij een ICO vast. Regelmatig wordt er een early-bird bonus gegeven aan mensen die op de eerste dag of tijdens de eerste week investeren.

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

ICO’s en het AFM

In het licht van de huidige wildgroei is het goed dat het AFM een waarschuwing heeft uitgebracht. Enerzijds zijn er op dit moment zeer veel risico’s verbonden met het investeren in een ICO. Het probleem is dat het heel moeilijk is voor een belegger om te bepalen of een project haalbaar, scam of vertrouwd is.  Enige kennis en voorbereiding is vereist.

Enkele voorbeelden van ICO gefinancierde projecten:

Lisk platform
ARK
Ethereum
Wings
Waves platform


Geschreven door: Maikel Maessen